Een opleiding in de alternatieve geneeskunde is altijd net even anders als in de ”gewone geneeskunde”, maar daarom zeker niet minder interessant. Deze opleidingen worden steeds populairder en dat is niet gek. Vandaag gaan we het hebben over systeemtherapie, een vak dat interessant maar ook redelijk gecompliceerd is. Daarom gaan we je vandaag vertellen wat het begrip precies inhoudt, en wat je als therapeut nu precies doet.

Wat houdt het begrip precies in

Systeemtherapie is een therapiesoort met psychologische aspecten in de hoofdrol. Systeemtherapie is een relatie- en gezinstherapie. Het kenmerk dat hierbij het belangrijkste is dat naasten bij deze therapie worden betrokken, waaronder je partner, kind, broer, zus, ouders, vrienden, buren of zelfs je collega’s. Het belangrijkste punt dat centraal staat is dat een psychisch probleem nooit enkel op zichzelf staat. Hierbij spelen relaties tussen naasten, je sociale situaties of je culturele context altijd een rol. De situatie waarin je door het leven gaat is bepalend of je een probleem hebt. Tijdens de therapie worden dus ook problemen onder de loep genomen zoals, religie, werk, school, cultuur en de sociale situatie.

Wat doe ik als therapeut?

Als je besluit therapeut op dit vakgebied te worden dan maak je altijd kennis met cliënten via een intakegesprek. Je maakt kennis met de cliënten en praat over de levenssituatie. Je praat over de klachten, hoe zij denken dat deze zijn ontstaan, wat ze met de therapie hopen te bereiken, wat hiervoor nodig is, en eventueel hoeveel gesprekken benodigd zijn om dit te kunnen behalen. Je gaat bij iedere nieuwe afspraak met de cliënt(en) een gesprek aan om ze steeds, stapsgewijs, richting hun doel te helpen. Je probeert de cliënt(en) bewust te maken van de manier waarop zij op elkaar reageren, de invloed die zij op elkaar hebben en waarom dit zo is. Dit is het uitgangspunt van waaruit er naar het doel/ de oplossing zal worden toegewerkt.

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie, systemisch werken is onderdeel van de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen.