Tegenwoordig weet iedereen wel dat roken de gezondheid schaadt. Toch zijn er wereldwijd nog heel veel mensen die roken. De belangrijkste reden is omdat sigaretten nicotine bevat wat verslavend werkt. Nicotine is een zeer giftige stof die zowel een lichamelijke als een mentale verslaving veroorzaakt. Als je wilt stoppen met roken is het dus belangrijk om je nicotineverslaving af te bouwen. Wij geven je vier mogelijkheden hoe je dit kunt doen!

Light sigaretten

Light sigaretten bevatten minder sigaretten dan de standaard sigaretten. Een eerste stap om je nicotineverslaving af te bouwen zou dus kunnen zijn om te kiezen voor light sigaretten. Let er echter op dat je bij de overstap niet stiekem meer sigaretten gaat roken, want dan is je totale nicotine inname alsnog gelijk of zelfs meer.

E-sigaretten

E-sigaretten bevatten een stuk minder schadelijke stoffen dan ‘echte’ sigaretten. Desondanks zijn ze wel nog steeds slecht voor de gezondheid. Een voordeel van e-sigaretten is echter dat je de hoeveelheid nicotine zelf kunt bepalen. Dit kan je helpen om langzaam je nicotineverslaving af te bouwen door steeds een beetje minder nicotine aan je e-sigaret toe te voegen.

Nicotinepleisters

Nicotinepleisters bevatten – zoals de naam al zegt – wel nicotine, maar ook deze zijn makkelijker te reguleren dan de standaard sigaretten. Per pleister weet je namelijk precies hoeveel nicotine je binnenkrijgt en je kunt er voor kiezen om steeds ‘lichtere’ pleisters te plakken en ze ook minder snel te vervangen.

Wil jij stoppen met roken? Dan is dus het afbouwen van je nicotineverslaving een eerste goede stap!